A trilógia egyik fő helyszíne Seattle. A gyakorlatban a forgatások helyszíne nem minden esetben egyezik meg, viszont vannak helyek amelyek a valóságban is léteznek, legalábbis behatárolhatóak.

Általánosságban tudni illik a várostól, hogy az Egyesült Államok északi részén helyezkedik el, Washington államban. Mint minden amerikai városnak, Seattle-nek is van beceneve mégpedig az hogy Smaragdváros. Itt található a Starbucks székhelye, Bill Gates és Paul Ellen itt alapították eg a Microsoft Corporationt, valamint innen indult számos indie, grunge zenekar is.


1. Escala
Christian Grey luxusapartmanjának helyszíne a valóságban is létezik, és a honlapjukat tanulmányozva E.L. James nem választhatott volna jobb lakóhelyet egy sötétizgalmasszexi üzletembernek, mint az Escala. A való világban az épületben 31 apartman található, amelyekből eladót ha keresnénk sem találnánk, ugyanis mind elkelt, még annak ellenére is hogy szerepel a város legdrágább ingatlanjainak listáján.

 

 


2. Pike Place Market
Ana és Kate második közös lakásának helyszíne is valós. A környéken 3 szobás lakások találhatóak, amely egybevág azzal a képpel amit mi kaptunk a könyv alapján.

 

 


3. Zig Zag Café
Kate és Ana itt találkoznak a Szabadság ötven árnyalatában egy kávé erejéig.

 

 


4. Elliot Bay Marina
A kikötő, ahol Christian vitorlása Grace található.

 

 


5. Sea-Tac Repülőtér
Végül de nem utolsó sorban meg kell említenem a repülőteret, hiszen a sok utazó jelenet alkalmával mindig megemlítik.